Om den minskade tillgången på svenskt nötkött

Tillgången på svenskt nötkött har minskat kraftigt de senaste månaderna, vilket gör att det på många håll kan saknas produkter som svensk nötfärs i butikshyllorna. Här samlar vi fakta kring orsakerna. Vi delar också med oss av vårt arbete för att stärka svensk köttproduktion och fortsatt kunna erbjuda bra kött – från bonde till bord.
Gardsbild

Det minskade utbudet av svenskt nötkött är främst ett resultat av en längre tids lågkonjunktur och svåra förutsättningar för svenska bönder. Detta samtidigt som vi haft svårhanterligt väder och stark framtidsosäkerhet. Utmaningar som minskat lönsamheten hos bönderna – vilket fått konsekvenser för tillgången på nötdjur och den svenska nötköttsproduktionen. Siffror från bland annat Jordbruksverket visar att det nu finns färre nötdjur i Sverige än på många år och de senaste månaderna har tillgången på svenskt nötkött därför minskat kraftigt.

Nuvarande brist beror också på att efterfrågan ökat, vilket i grunden är positivt - vi behöver minska vårt importberoende och stärka den svenska livsmedelsproduktionen. Det starka intresset för svenskt kött gör den minskade tillgången än mer kännbar.

För att vända utvecklingen krävs nu fler djur, fler bönder och fler långsiktiga satsningar och investeringar – både från oss och andra. På Scan Sverige arbetar vi för att fortsatt kunna leverera bra kött från svenska gårdar. 

Svenskt kött har många fördelar

För få nötdjur leder till lågt utbud på svenskt nötkött och risk för ökad import, något som är ett problem av flera skäl och vårt redan idag höga importberoende riskerar att öka. Svenskt kött har många mervärden – vi har skickliga bönder som gör att vårt nötkött har bland det lägsta klimatavtrycket i världen, vi har lägst antibiotikaanvändning i EU och bland de mest ambitiösa djurskyddslagstiftningarna. Förutom att det smakar väldigt gott.

Hög efterfrågan på svenskt nötkött
Vi ser tydligt hur konsumenternas efterfrågan på svenskt kött från oss ökar och i undersökning efter undersökning (Livsmedelsföretagen december 2024, Coop kundundersökning februari 2025) lyfter konsumenterna fram vikten av svenskt ursprung vid köp av livsmedel – och särskilt viktigt uppges det vara när konsumenten ska välja just kött.

Scan Sverige fortsätter att satsa
På Scan Sverige fortsätter vi därför att satsa och göra allt vi kan för att säkerställa att vi kan fortsätta köpa in svenskt kött från våra leverantörer – de svenska bönderna. Det handlar både om att erbjuda konkurrenskraftiga priser och om att på olika sätt möjliggöra för fler bönder att våga satsa och utveckla sina gårdar. Till exempel vår satsning Unga Köttbönder, nya avtalsmodeller och finansieringslösningar samt satsningar tillsammans med Tillväxtbolaget. Vi ger också ett hållbarhetstillägg till alla våra nöt och grisleverantörer, som ett ekonomiskt incitament för att kunna öka produktionen på ett hållbart sätt. Läs gärna mer om vårt hållbarhetstillägg här.

För att stärka svensk köttproduktion och säkerställa att vi står rustade för en ökad produktion har vi under 2024 och 2025 också kraftigt ökat investeringstakten på våra egna anläggningar. Satsningar som är planerade att fortsätta även kommande år.

För att öka tilltron och investeringsviljan på svenska gårdar tror vi också att debatten om nötdjurens klimatpåverkan, ofta fokuserad på idissling och metanutsläpp, bör nyanseras till att även innehålla miljönyttor och mervärde. Det är viktigt att lyfta fram den positiva roll som djuren och det svenska lantbruket spelar, exempelvis genom att gynna biologisk mångfald och hålla landskapet öppet genom bete. Svenska lantbrukare gör ett fantastiskt arbete för att säkerställa god, näringsrik mat och Bra kött.

 

Frågor och svar

  • Vad beror nötbristen på?
    Det minskade utbudet, trots en stark marknad, är främst ett resultat av en längre tids lågkonjunktur, svårhanterligt väder och stark framtidsosäkerhet. Utmaningar med lönsamhet hos de svenska bönderna har satt sina spår gällande tillgången på nötdjur och den svenska nötköttsproduktionen.

  • Hur lång tid kommer det ta att vända utvecklingen?
    Vi bedömer att det kommer ta mellan 3–5 år att vända utvecklingen och få en ökad tillgång igen. Nötköttsproduktionen har längre cykler.

  • Varför betalar ni inte bara bönderna mer?
    Det gör vi. Betalningen till svenska bönder är just nu all time high för alla djurslag. Därtill krävs, både från oss och andra, långsiktigt satsningar kring att stötta generationsskifte på gård och andra tillväxtsatsningar. Att öka produktionen efter en längre tids nedgång kräver långsiktighet.

  • Vad kan jag som konsument göra?
    Om produktionen ska öka behöver någon betala och här har vi alla ett ansvar att ta. För dig som konsument handlar det om att fortsätta välja och betala för det svenska köttet och den svenska maten. Vid brist av svenskt nötkött – välj till exempel det svenska grisköttet i stället för importerat kött. Och fortsätt efterfråga svenskproducerat – både i butik och på restaurang – det krävs för en långsiktigt hållbar svensk köttproduktion.

  • Är lösningen på nötbristen verkligen att äta mer kött?
    Vår generella uppmaning är inte att äta mer kött – den handlar om att välja rätt kött. Vi vill öka den svenska köttproduktionen för att på så vis minska vårt importberoende och fortsätta stötta svenska bönder i deras arbete. Och vi vill göra det på ett hållbart sätt. Idag importeras 40 procent av nötköttet, 20 procent av grisköttet och över 70 procent av allt lammkött vi äter i Sverige. Det här är något vi vill ändra på. För våra svenska lantbrukare, Sveriges livsmedelsberedskap, klimatet och djurvälfärden.