Scan Sverige fortsätter satsa på unga köttbönder – stärker nästa generation lantbrukare för framtiden
Svenskt lantbruk står inför stora utmaningar. Snittåldern på lantbrukare i Sverige är idag 60 år, och nästan var tredje lantbrukare är över 65. Samtidigt möter den yngre generationen lantbrukare ofta hinder, så som till exempel kapitalbrist och osäkerhet kring ägarskiftesprocessen. Genom Unga köttbönder vill Scan Sverige ge ny inspiration och kunskap till några av landets framtidsbönder, och därigenom bidra till en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion i Sverige.
– Vi vill vara en trygg partner för våra leverantörer och stötta dem i deras viktiga arbete för svensk livsmedelsförsörjning. Genom Unga köttbönder satsar vi på den yngre generationen med kompetensutveckling, inspiration och nätverk som kan ge ny energi till deras företagande. Svenskt lantbruk är avgörande för framtiden, och nästa generations köttbönder behöver rätt förutsättningar för att lyckas, säger Torbjörn Lithell, inköpsdirektör Scan Sverige.
Årets omgång samlar 25 deltagare från hela landet och under programmets gång kommer de utbildas inom ämnen som hållbarhet, management, juridik och generationsskifte. Deltagarna representerar både nöt-, gris- och lammproduktion. Utbildningen, som nu startar för tredje omgången, har tidigare varit mycket uppskattad.
– Vi vet genom tidigare omgångar av programmet att deltagarna, utöver kompetensutvecklingen, också haft stor glädje av att dela erfarenheter och skapa nya nätverk. Den positiva responsen från tidigare år ger oss goda förhoppningar om att även denna omgång ska bli framgångsrik och kunna bidra till lantbrukets och köttproduktionens utveckling i Sverige, säger Ulrika Aschan, djurinköpare och ansvarig för programmet hos Scan Sverige.
Fakta om lantbrukets utmaningar:
- Snittåldern på lantbrukare i Sverige är idag 60 år, och nästan var tredje lantbrukare är över 65.
- Antalet svenska lantbrukare har minskat kraftigt de senaste 30 åren. Under denna period har cirka 90 000 jordbruksföretag avvecklats, vilket motsvarar en tredjedel av alla gårdar.
- Under samma period har Sveriges självförsörjningsgrad sjunkit från 75 procent för 30 år sedan till dagens 50 procent.