Hållbarhetstillägget – vårt ekonomiska stöd till köttbönder

För att stödja utvecklingen av en mer hållbar köttproduktion och stimulera den gröna omställningen på gård har vi som första svenska köttföretag infört ett ekonomiskt incitament för våra köttproducenter – hållbarhetstillägget. 

Hållbarhetstillägget är en extra ersättning till våra nöt- och grisleverantörer för insatser som främjar hållbarhet på gård. År 2024 avsatte vi totalt 75 miljoner kronor till detta initiativ. Tillägget ges i förskott och är utformat för att minimera administrativ börda, så att lantbrukaren enkelt ska kunna genomföra insatser med effekt på den enskilda gården. Hållbarhetstillägget är en del av utvecklingen av Gårdsinitiativet.


Tre fokusområden för hållbarhetsinsatser


Som grund för hållbarhetstillägget finns villkor och förslag på åtgärder inom tre fokusområden: klimatpåverkan, djuromsorg och biologisk mångfald. Det är områden där vi ser att vi tillsammans med gårdarna kan göra störst nytta.

Klimat
Tillsammans med gårdarna arbetar vi för en fossilfri produktion och minskad klimatpåverkan. Som delägare i Agronod ger vi tillgång till en nationell dataplattform (Agrosfär) för lantbruksdata, där gårdar kan mäta och analysera sitt klimatavtryck. Detta ger en helhetsbild av gårdens klimatpåverkan, vilket också ger möjlighet att följa upp och utvärdera vilka insatser som har störst effekt. Det kan exempelvis handla om effektiviseringar inom foderodlingen, hur djurens gödsel nyttjas på bästa sätt eller hur gården kan producera egen förnybar energi


Djuromsorg
Svenska bönder har lång erfarenhet av att säkerställa ett högt djurskydd och en god djurhälsa. Ett resultat av det arbetet är att Sveriges djurhållning har EU:s lägsta antibiotikaanvändning. Genom hållbarhetstillägget kan vi hjälpa våra leverantörer att fortsätta utveckla och förbättra djuromsorgen, med fokus på djurens naturliga beteenden och hälsa.

Biologisk mångfald
Betesdjur spelar en viktig roll för det svenska jordbrukslandskapet. Genom naturbete bidrar dessa djur till att skapa livsmiljöer för många arter. Vi erbjuder stöd för att öka användningen av naturbete, som hjälper till att hålla gräs och sly borta från ängar och hagar, vilket gynnar blommande växter, bin och andra pollinerare. Vi främsjar också åtgärder som gynnar den biologiska mångfalden inom foderodlingen genom blommande kanter på åkern eller att se till att åkrarna hålls beväxta med grödor som främjar pollinerare så mycket som möjligt.

Varje gård är unik


Det finns många olika typer av åtgärder som kan vidtas för att exempelvis minska klimatpåverkan och öka den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet beroende på gårdens förutsättningar. Därför behövs en viss flexibilitet för gårdarna och hur gården väljer att jobba eller att investera sitt hållbarhetstillägg – det är upp till lantbrukaren själv att bestämma.

Vi ser att många åtgärder som ger en minskad klimatpåverkan även är positiva för ekonomin på den enskilda gården, eftersom de bidrar till att resurserna tas tillvara på bästa sätt. Samtidigt kan vi inte enbart fokusera arbetet på att minska klimatpåverkan eftersom jordbruket och hållbar utveckling handlar om flera delar – bland annat en fortsatt utveckling av god djuromsorg och en ökad biologisk mångfald. Därför ingår det i vårt hållbarhetstillägg.