Hållbar utveckling från gård till gaffel

Sedan 2000-talet har Scan Sverige arbetat för en värdekedja med netto noll klimatavtryck, från gård till gaffel. Varje dag arbetar vi med hållbarhet genom hela kedjan – från odling, foder och djuromsorg till transporter och förpackningar. Våra främsta samarbetspartners är våra leverantörer, 6 000 svenska gårdar, där de största hållbarhetsvinsterna kan uppnås.

Vi verkar under en av världens strängaste djurskyddslagstiftningar och vill att det ska löna sig att föda upp djur med hög djuromsorg.  

Vi rör oss framåt! Sedan 2003 har vi minskat klimatpåverkan från egen verksamhet med 80% (2023). 

Vår egen verksamhet

Sedan 2003 har vi minskat klimatpåverkan från vår egen verksamhet, tjänsteresor och djurtransporter med 80 procent och 2025 ska vi uppnå netto noll klimatavtryck i verksamheten. Det sker till exempel genom att använda 100 procent grön el på våra produktionsanläggningar, effektivisera energianvändningen och använda biogas och förnyelsebar fjärrvärme för uppvärmning.

För att nå vårt mål om netto noll klimatavtryck har vi satt 2025 som slutdatum för egen produktion och 2050 för hela värdekedjan.

 


Minskat matsvinn - vi tar hand om hela djuret

En viktig del i vårt hållbarhetsarbete är målet om minskat matsvinn med 50 procent till 2030 från 2019 års nivåer.  Därför jobbar vi med att ta tillvara på hela djuret som kommer in till oss, både i vår egen produktion, men även genom att hitta andra sätt att förädla, sälja vidare till annan industri eller att exportera. Att inte låta någon del gå till spillo ​minskar både vår miljö- och klimatpåverkan samt stärker livsmedelsförsörjningen i Sverige. I stort sett alla delar av djuret tas tillvara på något sätt.

Till exempel blir fett och slaktrester (biprodukter) produktion av biobränslen, och ben används ofta till att koka buljong och fond. Vissa delar av djuret blir livsmedel för våra husdjur, så som hund och kattmat. Produktion av charkprodukter, som till exempel korv, är också ett resurssmart sätt att ta vara på hela djuret.

100 procent återvinningsbara förpackningar

I vår egen verksamhet ingår också våra förpackningar, vilka vi ser över och förändrar kontinuerligt; förnyelsebara material, mindre och bättre plast och återvinningsbara förpackningar. Vi arbetar för att alla våra förpackningar ska vara återvinningsbara. Till exempel har alla Pärsons förpackningar för skivat smörgåspålägg av så kallad plånboksmodell en ”monoplast”, särskilt anpassad för återvinning. Den här typen av produktförpackning består traditionellt av flera olika plasttyper för att effektivisera produktionen. Efter många och långa tester blev Pärsons först i Sverige med en plånboksförpackning som bara består av en slags plast - som också är återvinningsbar.  


Hållbarhet startar på gårdarna

Sverige har mycket goda förutsättningar att bedriva ett av de mest hållbara jordbruken i världen. Rikligt med vatten, utmärkta förhållanden för foderodling och gott om betesmark. Genom att låta djuren beta kan gräs förvandlas till näringsrikt protein, och dessutom bidrar betesmarker och vallodlingar (gräs och klöver) effektivt till att binda kol i jorden. Betande djur spelar också en viktig roll i att hålla landskapet öppet och främja den biologiska mångfalden.

Därmed är svensk köttproduktion redan nu en av de mest klimateffektiva i världen, men vi vill mer. Fram till 2050 höjer vi ambitionen och strävar efter att hela vår värdekedja, från gård till gaffel, ska nå netto noll klimatavtryck. För att uppnå målet behöver våra leverantörer, på gårdarna i Sverige, arbeta för att minska sin klimatpåverkan och öka de naturnyttor som lantbruket kan bidra med. Det kräver ett nära samarbete mellan oss på Scan Sverige, gårdarna och andra viktiga samarbetspartners i värdekedjan. 

Därför har vi lanserat Gårdsinitiativet, där vi tar tillvara på varje gårds unika förutsättningar och hur de kan bidra på olika sätt. Det är en viktig satsning tillsammans med våra leverantörer för att bidra till ett innovativt och framtidssäkrat jordbruk, som kan vara en förebild för nästa generations hållbara gårdar.


Samarbete genom hela kedjan

För att lyckas i våra ambitiösa målsättningar krävs samarbete – med såväl leverantörer som en lång rad aktörer i olika delar av vår långa värdekedja. Här är några exempel på sammanhang där vi bidrar


Hållbar Livsmedelskedja

Handslaget och färdplanen för en hållbar livsmedelskedja förenar Sveriges största livsmedelsaktörer i arbetet för klimat, biologisk mångfald, resurseffektivitet, djurvälfärd och mänskliga rättigheter i en gemensam färdplan.  


Matmissionen

Matmissionen är Stadsmissionens egen livsmedelsbutik som gör gott för både människa och miljö. Hit skänker Scan Sverige varor med kort datum eller som har någon defekt, som sedan säljs till ett betydligt lägre pris. Våra medarbetare kan också göra volontärarbete på arbetstid hos Matmissionen.  


Svenska plattformen för riskgrödor

Svensk plattform för hållbar produktion av palmolja och soja – ett nätverk av företag och organisationer som åtar sig att verka för en mer hållbar produktion och konsumtion av soja och palmolja, som inte bidrar till avskogning eller markomvandling och som produceras med respekt för mänskliga rättigheter.


Tillväxtbolaget

Tillväxtbolaget är ett samarbete mellan Scan Sverige, Lantmännen och LRF som ger investeringsstöd till lantbrukare för hållbara investeringar på gårdsnivå.


Plastinitiativet

Via Plastinitiativet drivs förpackningsfrågor aktivt och senast 2025 ska alla våra plastförpackningar kunna materialåtervinnas.


Transportinitiativet

Genom Transportinitiativet vill livsmedelsbranschen gemensamt driva på utvecklingen mot helt fossilfria transporter.